A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványt 2012-ben azért hoztuk létre, hogy felhívjuk a figyelmet a megváltozott munkaképességűek helyzetére, és munkahelyteremtéssel támogassuk a fogyatékossággal élő személyek társadalmi integrációját.

Alapítványunk alapítója Törőcsik Mari, Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznő, a Nemzet Színésze, az alapítvány elnöke, a program ötletadója Kárász Róbert, televíziós műsorvezető. Minden évben jótékonysági aukciót szervezünk, a befolyt összeget munkahelyteremtési programunkra fordítjuk. A sérült emberek foglalkoztatása jelentős segítséget nyújt életvitelükben és önértékelésük javulásában. Ezért hoztuk létre Budapesten az első olyan kávézót és kulturális-közösségi teret, ahol megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatunk.

“Talán igazuk van az optimistáknak: Minden rossz szülhet valami jót.” (Jókai Anna)

A rossz, hogy hazánkban a fogyatékossággal élők mindössze 10-15%-át foglalkoztatják. A jó, hogy ezen az arányon képesek vagyunk változtatni. Ezért született meg a Fogadj Örökbe Egy Macit program. Célunk, hogy kezdeményezésünk hatására bővüljön a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása.

 •  Szemléletet formálunk
  • Figyelemfelhívó akciókat szervezünk
  • Hozzájárulunk a befogadó társadalom kialakulásához
 • Munkahelyet teremtünk
  • Speciális kávéházat és közösségi teret üzemeltetünk, ahol megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatunk.
  • “Fogyatékosság-barát” mozit és kulturális központot hozunk létre, ahol sérült és ép személyek együtt szórakozhatnak és integrációs programokon vehetnek részt.
  • Filmvetítésekkel, kiállításokkal, koncertekkel és termékek értékesítésével rendszeresen bemutatjuk a fogyatékossággal élők művészeti tevékenységét .
karasz_robert_es_torocsik_mari

“Hatalmas megtiszteltetés a számomra, hogy Törőcsik Marival, a csodálatos művésznővel, a Nemzet Színészével együtt hozhattuk létre a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványt. 2012 óta álmunk megvalósításán dolgozunk, ami most valóra válik. Létrehozzuk Magyarország első olyan kávézóját és egyben közösségi és kulturális központját, ahol fogyatékossággal élők számára biztosítunk munkahelyet, támogatva ezzel önálló életvitelüket, a társadalomba való beilleszkedésüket. Bízunk benne, hogy mindezzel  a hazánkban élő több százezer megváltozott munkaképességű személy 10%-os foglalkoztatási arányát növelni tudjuk. Célunk, hogy a munkaadókat ösztönözzük a fogyatékossággal élő munkavállalók alkalmazására, és hogy szemléletformálással támogassuk a befogadó társadalom megvalósulását. A Premier Kultcaféban minden erőnkkel azon leszünk, hogy a fogyatékossággal élő személyek és ép társaik egy olyan közegben dolgozzanak vagy kapcsolódjanak ki együtt, amely elkötelezett a kultúra támogatása mellett. Moziüzemeltetéssel és a legkülönbözőbb művészeti ágazatokban szervezett programok megvalósításával a budapesti kulturális élet egyik meghatározó központjává szeretnénk válni. Bízunk benne, hogy egyre több intézmény, vállalat támogatni tud majd minket céljaink elérésében, és csatlakozik kezdeményezésünkhöz. Minden segítségért hálás vagyok az alapítvány nevében, és szeretettel várunk mindenkit Európa legnagyobb fogyatékosság-barát kulturális központjában, a Premier Kultcaféban.” Kárász Róbert